Ապացուցվել է, որ ԳՄՕ մթերքը վնաս է պատճառում մարդկանց, կենդանիներին, միջավայրին, ու չնայած դիմադրությանը, ԳՄՕ մթերքների թիվը շարունակում է աճել: Պարզ է նաեւ, որ այս գործընթացն ամբողջապես կառավարել չենք կարող:
Ահա որոշ ԳՄՕ մթերքներ.
●Ցորեն/եգիպտացորեն. ամենհայտնի ԳՄՕ մթերքներից մեկը,
●Սոյա. սա պարունակվում է տարբեր մթերքների մեջ, մոդիֆիկացված է հերբիսիդներին դիմակայելու համար,
●Շաքար,
●Ասպարտամ. սա հավելանյութ է/համարվում է թունավոր/, որը պատրաստվում է մոդիֆիկացված բակտերիաների շնորհիվ,
●Պապայա. Հավայան կղզիներում գենետիկորնե մոդիֆիկացված պապայաներ աճեցվում էն 1999 թվականից, մոդիֆիկացված է PRSV վարակին դիմադրելու նպատակով,
●Կանոլա. ԱՄՆ-ում քիմիկապես ամենաղաղվաղված սնունդներից մեկը: Կանոլայի ձեթը քիմիական մի շարք գործողություններ անցած սերմից է ստացվում,
●Բամբակ. Հնդակստանում ու Չինաստանում պատրաստված բամբակի ձեթն ունի բավականին մեծ ռիսկեր,
●Կաթնամթերք. այն կարող է պարունակել հասունացած հորմոններ, եթե կաթնատու անասունները <<լի են>> նման հորմորններով,
●Ցուկկինի, դեղին սքուաշ.
●2012թ գենետիկորեն մոդիֆիկացվել է խնձորը՝ շագանակագույն չդառնալու նպատակով
Եւ այլն, եւ այլն…
Ցավալի է, իհարկե, որ ամբողջ աշխարհում նման երեւույթ է առկա:
Սակայն ուրախալի է, որ ՀՀ-ում ԳՄՕ մթերքների թիվը բավականին քիչ է:
Այն ունի թե՛ դրական, թե՛ բացասական կողմեր, սակայն ինձ համար գերակայում են բացասական կոսմերը: Աշխարհի բնակչությունը աճում է, ու մարդկանց պետք է սննդով ապահովել. այս տեսանկյունից ԳՄՕ մթերքը ձեռնտու է: Սակայն ինչ իմաստ կա նման մթերք արտադրելու, եթե արդյունքում աճելու է հիվանդությունների, վարակների թիվն ու արդյունքում կրճատվելու է մարդկանց թիվը. այն մարդկանց, ում սնննդով ապահովելու համար ԳՄՕ մթերք է արտադրվում:
Աղբյուրներ.
http://en.wikipedia.org/wiki/Genetically_modified_food#Foods_with_protein_or_DNA_remaining_from_GMOs
http://naturalsociety.com/top-10-worst-gmo-foods-list/
Էմմա Կիրակոսյան
Լավ էր, էմմա ջան, ապրես, շատ մոդիֆիկացված օրգանիզմներ կային, որ ես չգիտեի: